Dieta dobra dla zdrowia gorsza dla środowiska niż sądzono
11 lutego 2013, 12:39Analizując zwyczaje żywieniowe 1918 dorosłych Francuzów oraz ich wpływ na środowisko, naukowcy zauważyli, że choć przy uprawie warzyw i owoców powstaje mniej gazów cieplarnianych niż przy hodowli zwierząt, osoby przestrzegające zasadniczo wegetariańskiej diety spożywają więcej pokarmów, przez co ich wpływ na środowisko wzrasta.
Jak sobie zjesz, tak się wyśpisz
7 lutego 2013, 14:17Naukowcy ze Szkoły Medycznej Perelmanów Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że określonymi składnikami diety można próbować wyjaśnić zarówno krótki, jak i długi sen i że u ludzi spożywających szeroką gamę produktów wzorce snu są najzdrowsze.
Otyłość prowadzi do niedoboru witaminy D
7 lutego 2013, 10:40Otyłość może prowadzić do niedoboru witaminy D.
Dżdżownice a globalne ocieplenie
6 lutego 2013, 09:35Istnieje hipoteza mówiąca, że dżdżownice mają pozytywny wpływ na równowagę gazów cieplarnianych. W rzeczywistości tak nie jest - mówi profesor Johan Six z ETH Zurich. Badania prowadzone wraz z profesorem Janem Willenem van Groeningenem z holenderskiego Wageningen University oraz uczonym z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, Trinity College w Dublinie i MIędzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego w Kolumbii wykazały, że dżdżownice przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych
Sekwestrować jak jeżowiec
5 lutego 2013, 13:12Jeżowce posługują się niklem, by pozyskać dwutlenek węgla z morza i wbudować go w pancerz. Ich umiejętności można wykorzystać jako model skutecznej sekwestracji CO2 (CCS z ang. Carbon Capture and Storage).
Lornetka rozpozna twarz
5 lutego 2013, 11:52Należące do Marynarki Wojennej USA Space and Naval Warfare Systems Command ogłosiło podpisanie kontraktu na opracowanie technologii pozwalającej zintegrować system rozpoznawania twarzy z lornetką. Wojskowi chcą mieć lornetkę, która w świetle dziennym z odległości 100-200 metrów pozwoli na przeskanowanie twarzy, porównanie ich z bazą danych i zidentyfikowanie widzianych osób
Wegetarianie rzadziej chorują i umierają na serce
31 stycznia 2013, 18:31Ryzyko hospitalizacji lub śmierci z powodu chorób serca jest u wegetarian o 32% niższe niż u osób jadających mięso i ryby.
Nikt nie zrozumie lepiej od kobiety w średnim wieku...
31 stycznia 2013, 13:49Kobiety w wieku pięćdziesięciu kilku-sześćdziesięciu kilku lat są bardziej empatyczne od swoich rówieśników oraz od młodszych i starszych osób. Zespół prof. Sary Konrath z University of Michigan analizował przypadki ponad 75 tys. dorosłych.
Późne jedzenie może sabotować utratę wagi
30 stycznia 2013, 07:29W 5-miesięcznym studium kobiety, które regularnie jadały obiad przed 3 po południu, schudły bardziej od pań decydujących się na główny posiłek dnia o późniejszej porze. Działo się tak, mimo że obie grupy spożywały łącznie tyle samo kalorii, nie różniły się też pod względem ilości ruchu, poziomu hormonów wpływających na apetyt oraz długości snu.
DSM-5 już w maju
28 stycznia 2013, 19:37Po ponad 11 latach pracy Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne (APA) opublikuje kolejną wersję "biblii" psychiatrii - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. DSM to podręcznik zaburzeń psychicznych, zawierający kryteria diagnostyczne pozwalające na ich zidentyfikowanie